GREGORI PRUNERA, AGNÈS

Campiona de Catalunya Absoluta dels 100 metres llisos l’any 1935

Neix a Lleida el 10/07/1910 i hi mor el 7/11/2007 

Cap a finals dels anys 20 i principis dels 30, l’Agnès (“d’1,5 m. menuda, vigorosa”) i la seva germana Pepita es llevaven a les 5 de matí, anaven a córrer, s’entrenaven, pujaven a peu el carrer La Palma fins al Camp d’Esports, el que avui és el camp de futbol de la Unió Esportiva Lleida (…). Després de l’entrenament es dutxaven amb aigua freda i tornaven a cap a casa.

L’any 1928 es va crear el Centre de Cultura i Esports de Lleida, també conegut  com a Centre d’Esports. La posterior creació de la secció femenina d’atletisme – que va rebre el nom de Club Femení i d’Esports de Lleida- va permetre  la participació de les germanes Gregori, Agnès i Pepita. L’entitat va ser un dels exponents més clars i importants de la incorporació de les dones a l’esport a la ciutat de Lleida (…). … Tenia com a atletes més destacades Agnès Gregori, Ramona Florensa, Pilar Ferrer, Teresa Roig, Margarida Smith, Pepita Gregori, Emília Trepat i Pilar Ardèbol.

Aquesta secció femenina va participar en el Primer Campionat de Catalunya d’Atletisme Femení, que es va dur a terme a l’Estadi de Montjuic.  El 27 de setembre de 1931 Agnès Gregori Prunera i el Club Femení i d’Esports de Lleida van rebre de mans del President Macià la Copa que les acreditava com a segones de Catalunya per equips.

 

Agnès Gregori, asseguda a terra, segona per la dreta, en una foto de grup de les atletes del Centre de Cultura i Esports (1933)

L’any 1935, l’Agnès es va proclamar Campiona de Catalunya absoluta dels 100 metres llisos d’Atletisme Femení.

Homenatge que se li van fer, l’any 1992, on va rebre la insígnia d’or de la Federació d’Atletisme.  L’única dona de la seva època que ha rebut la insígnia d’or.

A Lleida el 23 doctubre del 2010 es va inaugurar el Nou Pavelló Municipal de Bàsquet a Balàfia que du el nom dAgnès Gregori Prunera.

 

Font: Jos Farreny Justribó i Antoni Baró Noguero, Agnès Gregori (Lleida 1910-2007) i les pioneres de l’esport lleidatà, Emili Bayo [et al.], Lleida és femení: dones per a la història, (aut.) (pàgines 133- 144).  ISBN 978-84-937070-1-9

Translate »